Ingatlan Bergman

Bergman és Bergmanné lakáspiaci amatőrök, de elköltöznének. Ez a blog az ő történetüket dokumentálja eladástól vásárlásig.

Friss topikok

  • Marcipan155: www.csereingatlan.com az Ön oldala............ (2014.09.04. 12:12) Alternatív megoldások 1: Hármas csere
  • Ingatlan Bergman: Nagyon szívesen mesélnék, de babonából majd csak holnap mondok konkrétumot... Írtunk bejegyzést ki... (2011.05.25. 11:08) Önbecsülés sürgősen eladó
  • Ingatlan Bergman: Szia Krisz! Kösz a tanácsokat és gratulálunk az eladott lakáshoz. Mondjuk nyilván nem mindegy, h... (2011.05.16. 17:17) Magánakciók
  • Ingatlan Bergman: Igen, van egy gyanúm, hogy a kilakoltatási moratórium sem kifejezettem a hiteleseknek jó, hanem a ... (2011.05.09. 22:05) Amikor a kuss többe kerül mint a leves
  • Ingatlan Bergman: Kösz a tippeket. Valamit újítanunk kell, mert a régi lelkesedésünk kezd mélydepresszióba fordulni.... (2011.04.29. 22:47) Ingatlanpiaci Top 5

Linkblog

Magánakciók

2011.04.24. 23:20 - Ingatlan Bergman

Két lakáson próbálunk túladni egy bedőlt piacon. Emiatt bátraknak tűnhetnénk. Amikor pár hónapja elkezdtük, segítség nélkül próbáltunk vevőket találni, és így nem nehéz belátni, hogy nem bátrak, csak gyengeelméjűek vagyunk.

2008 előtt az ingatlanpiaci magánakcióknak megvolt a létjogosultságuk. Ha nagy a kereslet, a tulajdonos jobban jár, ha kihagyja az ingatlanközvetítőt, mert (1) a közvetítői díj a zsebében marad, (2) a többi ingatlanhoz képest a független eladó pontosan a közvetítői díj összegével tudja alacsonyabban kínálni, és ezért hamarabb eladni az ingatlant mint azok, akik közvetítőn keresztül adnának túl lakásukon. A helyzet azonban megváltozott. Ma nem azért kell közvetítőt fogadni, mert az ingatlanügynökök egyébként máshogy próbálják majd eladni a lakást mint mi, hanem mert a lehető legnagyobb publicitást kell biztosítanunk az "árunak".

Tehát magunk próbálkoztunk egy ideig, aztán levontuk a következtetéseket:

Plakátolás: Tucatingatlanoknál, mint amilyenek Bergmanéi, nagyobb esély van arra, hogy a környéken élők figyelmét keltsék fel mint arra, hogy a város távolabbi pontjairól érdeklődjenek utánuk potenciális vásárlók. Egy kispesti lakás előnyeit leginkább a kispestiek értékelik. Kicsi a valószínűsége annak, hogy bárki a Sashegyről akarjon a XIX. kerületbe költözni. Az kispesten élő szülők hamarabb vesznek a gyerekeiknek itt lakást, és a helyi nyugdíjasok inkább váltanak fel egy drágán fenntartható házat vagy lakás egy helyi garzonra mint a más kerületekben élők. Kőbányára ez még inkább igaz, hiszen a X. kerület, valljuk be, nem a legnépszerűbb budapesti kerületek egyike. Logikusnak tűnik tehát, hogy az ember összeplakátozza az egész kerületet házi készítésű hirdetésekkel. Egyrészről ez a hirdetési technika már a 80-as években sem volt kifejezetten korszerű, másrészről meg ha más csinálja, felhorkan bennünk a városvédő, hogy többek között ezek miatt a fecnik miatt is olyan trágyaól ez a város, amilyen. De mivel mi nagyon el akarjuk adni a lakásokat, félretettük köztisztasági fenntartásainkat. Esténként plakátoltunk. Metsző hidegben rohangáltunk villanyoszloptól transzformátorházig, aztán autóval egyik kerültetből a másikba, és cellukszoztunk, ragasztottunk. Az eljárás elavult, de bevetettünk modern marketingtechnikákat: például előre letépkedtünk pár telefonszámot, mintha eleve érdekelné a jó kőbányaiakat és kispestieket, hogy mi el akarunk adni valamit. Nem jött be, ti se csinljátok!

Hirdetés helyi lapokban: Minden budapesti kerületnek van minimum egy helyi lapja, ahol ugyanazon megfontolásoktól vezérelve mint amit fent leírtunk, érdemes ingatlant hirdetni. Ez legalább nem büntetendő, és nekünk bejött: egy kispesti család egy ilyen hirdetésünk alapján keresett meg minket és nézte meg a garzont. A helyi lapokban megjelentetett hirdetések tehát működnek.

Hirdetés az interneten: Rengeteg időbe telik, mire az ember feltérképezi, hol lehet ingyen, képes hirdetést publikálni, aztán egyenként regisztrálni rájuk és feltöltögetni a hirdetéseket. A netes hirdetések előnyeit felesleges taglalni - mindenki itt kezdi a tájékozódást ingatlan-ügyekben. Az egyéni akcióban feladott netes hirdetéseknél oda kell figyelni egy pár fontos kérdésre. Az egyik az, hogy ahol ingyenes és fizetett hirdetést is fel lehet adni, az ingyenes hirdetések eleve hátrányt szenvednek. Ingatlanos barátunk szerint a legfontosabb hirdetési oldalak az ingyenes hirdetéseket a kereséseknél eleve ki sem listázzák. Bergmanné az idejét és az idegeit nem sajnálva egy egész éjszakán keresztül regisztrált, írt, feltöltött, aztán leküldött egy felest, és idegösszeomlást kapott. Még jó, hogy külön erre a célra nyitott email címmel regisztrált, mert azóta folyamatosan kapjuk a spameket és a hívatlan ingatlanirodák leveleit. Továbbá, aki személyesen hirdet a neten számítson arra, hogy előbb-utóbb fizetni lesz kénytelen, ha komolyan gondolja a dolgot, ráadásul reggel nyolctól este kilencig folyamatosan ingatlanirodák fogják hívogatni a hirdetésben megadott telefonszámon.

Táblázás: Táblát kifüggeszteni erkélyre vagy ablakba hogyaszondja "JÓ LAKÁS ELADÓ", aztán általában "Érd", akkor is, ha Budapest, talán az egyik legjobb megoldás. A városképnek nem tesz jót, de működik. Ingatlanközvetítő hívta fel a figyelmünket arra, hogy nem árt az óvatosság, ha a lakás üresen áll, mert egy ilyen táblával nem csak a (nem létező) vásárlókat invitáljuk vizitre, hanem a betörőket és az illegális lakásfoglalókat is. El akarunk költözni. Kiraktuk.

Boldog húsvétot!

Bergmanné és Bergman 

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanbergman.blog.hu/api/trackback/id/tr362853060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krisz_ 2011.05.16. 00:29:08

Helló Bergmanék!

Most találtam a blogra és bizony tetszik! Mi a héten írtuk alá a lakás eladási

szerződést, a vételit valamivel korábban, szóval ismerős a téma.

Pár saját tapasztalt, a hol hirdessünk témában, ha szabad leírni:

Internet: Pár helyen mi is regisztráltunk. A jobbaknak van megnézhető statisztikája,

hogy hányan láttak a hirdetésedet az adott napon. Ezek alapján rövid úton eldőlt,

hogy számunkra csak az ingatan.com -nak van értelme. Képekkel, persze. Asszem kb. 6000 Ft/hó, nekünk 3-4 hónapig kellett, a kifizetett össze még mindig nem sok így az ingatlan árához vagy pl. egy ingatlanközvetítő díjához képest. Másik megközelítés: először venni próbáltunk, utána eladni. Feltettem hát a nejemnek a kérdést, aki anno az eladó lakások között keresgélt: melyik website-okon keresgélt. Ismét csak az ingatlan.com jött be, illetve esetleg az ingatlanok.hu. Nálunk kb. olyan 20 érdeklődő volt, mire valaki megvette. Ezeknek olyan 70%-a az ingatlan.com-on talált meg minket.

Plakátolás: Olcsó, de nagyon melós. Engem is zavart a dolog morálisan, de amikor

egy buszmegállóban megláttam, hogy a helyi polgármester (országgyűlési képviselő is

asszem) valami szemétszedési akciót hirdetett egy oda kiragasztott cetlin, akkor

gondoltam, hogy nekem is szabad...
A frekventált helyekre érdemes koncentrálni, pl. orvosi rendelő környéke, stb. Nálunk nagyon hamar letépkedték (komolyan érdekelne, ki lehetett és miért), a plakátok nagyja egy-két nap alatt eltűnt. Volt, hogy hetente ragasztottam ki újakat, volt hogy tartottam pár hét szünetet. Ezzel együtt nekünk bejött: az erdelődők kb. 30%-a így talált ránk, beleértve azt is, aki végül megvette.

Ingatlanosok: az egyetlen hozzáadott értéküknek azt látom, hogy a nagyobb cégeknek van irodája, ahova effektíve bemehetnek olyan ügyfelek, akiket más módon nem lehetne megfogni. Ezzel együtt a nagyokat drágálltuk, és mi kettő kicsi cég ügynökével írtunk alá szerződést. Helyben szórólapoztak, és az asszony bedőlt nekik. Csak azért mentem bele, mert nem került pénzbe, és hajlandóak voltak az általunk megjelölt minimálárat + a jatualékuk összegét minimálárnak beírni, így nem volt veszíteni valóm. De nyerni sem: százszor jobb hirdetést írtam nálunk a netre, jobb plakátokat ragasztottam ki. Nem is jött egyetlen érdeklődő sem tőlük, hiába hazudták még a szerződéskötés előtt, hogy már most van két-három érdeklődőjük... Pár hét után fel is bontottam velük a szerződést, jól eső érzés volt.

Üdv
Krisz

Ingatlan Bergman 2011.05.16. 17:17:29

Szia Krisz!

Kösz a tanácsokat és gratulálunk az eladott lakáshoz. Mondjuk nyilván nem mindegy, hol van a lakás. A kőbányai lakásunk pl. egy teljesen szuper kéró, normális környezetben, de ha azt olvassák a hirdetésben, hogy X. kerület, a meg sem nézik. Ha ez a két lakás Újlipótvárosban lenne, már rég eladtam volna őket.

Midegy, csináljuk tovább - feladjuk a hirdetést az ingatlan.com-on, meg állítólag jó felület a Metro újság is...

Bergman
süti beállítások módosítása