Ingatlan Bergman

Bergman és Bergmanné lakáspiaci amatőrök, de elköltöznének. Ez a blog az ő történetüket dokumentálja eladástól vásárlásig.

Friss topikok

  • Marcipan155: www.csereingatlan.com az Ön oldala............ (2014.09.04. 12:12) Alternatív megoldások 1: Hármas csere
  • Ingatlan Bergman: Nagyon szívesen mesélnék, de babonából majd csak holnap mondok konkrétumot... Írtunk bejegyzést ki... (2011.05.25. 11:08) Önbecsülés sürgősen eladó
  • Ingatlan Bergman: Szia Krisz! Kösz a tanácsokat és gratulálunk az eladott lakáshoz. Mondjuk nyilván nem mindegy, h... (2011.05.16. 17:17) Magánakciók
  • Ingatlan Bergman: Igen, van egy gyanúm, hogy a kilakoltatási moratórium sem kifejezettem a hiteleseknek jó, hanem a ... (2011.05.09. 22:05) Amikor a kuss többe kerül mint a leves
  • Ingatlan Bergman: Kösz a tippeket. Valamit újítanunk kell, mert a régi lelkesedésünk kezd mélydepresszióba fordulni.... (2011.04.29. 22:47) Ingatlanpiaci Top 5

Linkblog

Miből főzünk?

2011.04.21. 14:51 - Ingatlan Bergman

Először is van 115 000 fizetésképtelen devizahiteles Magyarországon, aminek következtében előbb-utóbb több tízezer ingatlan fog megjelenni az amúgy is halott lakáspiacon. A piacon állítólag eleve tízszer több ingatlan eladó mint amennyire kereslet van, tehát ha ehhez még hozzájön pár tízezer lakás, akkor nagyon, de nagyon sokáig nagyon rossz lesz mindenkinek, aki eladni szeretne.

A keresleti oldal mondhatni eltűnt. Az állam és a pénzintézetek - tanulva a kialakult gazdasági helyzetből - távol tartják a lakosságot a hitelektől, de főként a devizahitelektől. Mindemellett az állami támogatási rendszerek is leálltak. Azok, akiknek nem pihen a bankban sok, elköltésre váró pénzük, most biztosan nem erősítik az amúgy is gyenge keresletet.

És vannak azok a huszon-, harminconévesek, akik az ingatlanpiaci konjunktúra idején költöztek be saját lakásukba, jellemzően nem túl nagyba. Ezeknek nagyobbik része hitelből vásárolta a lakását, rájuk a fentiek vonatkoznak. Ha bedőlnek, de szerencséjük van, a lakásukban maradhatnak mint bérlők. Ha nem, elbukják a lakást és a vásárlás óta keletkezett árcsökkenés miatt még évekig, évtizedekig törleszthetnek egy több milliós tartozást. Ezeknek a huszon- és harminconéveseknek azonban van egy másik csoportja is, akik tudják fizetni a tartozásukat, vagy voltak annyira szerencsések, hogy a szüleik egy tehermentes kis lakással indították el őket az életben, esetleg (öröm az ürömben) a lakásukat közeli hozzátartozójuktól örökölték. Nekik jelenleg nem attól kell rettegniük, hogy kiteszi őket a bank a lakásukból. Ezek az emberek nem azért szabadulnának az ingatlanjuktól, mert egy rossz hitelből menekülnének. Ők azok, akik ma lakást adnának el, mert elegük lett a szomszédból és a környékből, vagy mert tovább szeretnének lépni egy élhetőbb méretű lakásba, hogy családot alapítsanak.

Mi is ilyenek vagyunk.

Ezt a blogot azért indítjuk el, hogy (1) dokumentáljuk ingatlanpiaci sikereinket és kudarcainkat miközben két lakásunkat próbáljuk eladni egy reménytelen gazdasági környezetben; (2) hogy végre szóljon valami azokról is, akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nem fenyegeti őket a lakásuk elvesztése, de nagyobb lakásba költözni csak akkor van lehetőségük, ha meg tudnak szabadulni jelenlegi ingatlanuktól; (3) valamint, hogy együtt vadásszunk új lakásra - ha elment a két lakás komolyan, amíg még nem, addig kevésbé komolyan.

Bergmanné és Bergman

A bejegyzés trackback címe:

https://ingatlanbergman.blog.hu/api/trackback/id/tr942845150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása